Jdi na obsah Jdi na menu
 


Durman obecný

Durman obecný, latinsky Datura stramonium, je známý také pod lidovými názvy panenská okurka nebo andělské trumpetky. Jedná se o smrtelně jedovatou bylinku, a ačkoliv patří do čeledi lilkovitých, stejně jako brambor či lilek, nemá s potravinou vůbec nic společného. 
Durman obecný, nebo chcete-li panenská okurka, je jednoletá bylina dosahující výšky až 20 - 140 centimetrů. Lodyha Durmanu může být lysá nebo pýřitá, přímá a větvená. Tvary listů jsou vejčité až eliptické, mohou být ale i srdčité, špičaté a na okraji laločnatě zubaté. Kalich s nestejnými ušty, koruna 5 až 10 cm dlouhá, nálevkovitá, bílá nebo fialová. Tobolky vejcovité, 3 až 7 cm dlouhé, přímé, se čtyřmi chlopněmi, hustě chlupaté.

durman-obecny-listky.jpg

Nejvýraznější znak je nepříjemný zápach, který je typický pro jedovaté rostliny. Nejvíce  páchnoucí jsou, zhruba 15 centimetrů dlouhé, vejčité listy, které jsou po stranách laločnatě zubaté. Listy vyrůstají z lysé a rozložitě větvené lodyhy.

durman-obecny.jpg

Květ durmanu narozdíl od listů příjemně voní, má tvar kalichu a může být bílý nebo světle fialový. Každý večer, kolem 19. až 20. hodiny, se trubkovitý kalich otevírá, s výjimkou deštivých dnů, to zůstává zavřený. Durman kvete od července do září.

durman-obecny1.png

Plod durmanu má tvar tobolky s výraznými ostny a obsahuje černá ledvinitá semínka. Ta jsou z celé rostliny nejjedovatější. Již malá dávka semen je smrtelně jedovatá.

plod-durmanu-obecneho.jpg 

durman-obecny-seminka.jpg

Durman obecný vyhledává kypré a výživné půdy. Objevuje se se na úhorech, rumištích, podél cest a silnic, skládkách a pustých místech. V České Republice se Durman vyskytuje hojně, stejně jako v celé Evropě. Ve světě potom ve Střední a Jižní Americe, Mexiku, Asii a Indii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář